Materialbiblioteket

Teimme Kiertoliike-projektin osana joulukuussa päivän benchmarkkausmatkan Tukholman materiaalikirjastoon. Materialbiblioteket osoittautui mielenkiintoiseksi kohteeksi esimerkiksi liiketoimintamallinsa kautta. Puolet kirjaston tuloista saadaan vuosimaksuna yrityksiltä, joiden materiaaleja on näytteillä kirjastossa. Toinen puoli tuloista saadaan luennoista ja työpajoista.

Materialbiblioteket on perustettu 10 vuotta sitten ja kirjasto on nyt sen verran tunnettu, että jonkun verran tulee kyselyjä jo suoraan yrityksiltä, jotka haluavat päästä kirjastoon mukaan. Lisäksi tehdään aktiivista myyntiä näyttelyä varten sekä markkinoidaan erikseen luentoja, seminaareja ja työpajoja. Kirjaston toimintamallia tukee sen sijainti Tukholman messukeskuksessa, missä järjestetään esim. vuosittaiset Tukholman huonekalumessut ja muita suuria yritystapahtumia.

Kirjaston materiaalit ovat esillä niitä tarjoavan yrityksen mukaan hyvin vaihtelevina näytteinä. Näytteitä ei ole kategorisoitu materiaalien mukaan eikä kirjastoon kuulu materiaalitietokantaa. Toimintaideana on, että kirjastoa hyödyntävät etenkin arkkitehdit ja teolliset suunnittelijat suunnitteluprosessin alussa, kun materiaalivalintoja ei ole vielä tehty. Kirjaston näytteiden avulla etsitään sopivin materiaali ja lisätietoja siitä saa suoraan valmistajalta. Tai googlaamalla.

nettiin

Kirjastossa on noin 3000 materiaalinäytettä sekä tilaa työpajatyöskentelyyn. Näytteissä oli paljon myös kierrätys-ja komposiittimateriaaleja. Kirjastoon ei kuitenkaan haeta materiaaliuutuuksia vaan tavoitteena on löytää olemassa oleville materiaaleille uusia ja parempia käyttökohteita. Luennoilla ja työpajoissa käsitellään paljon materiaalien elinkaareen ja kestävyyteen liittyviä asioita, asiakkaina on suuria yrityksiäkin, kuten H&M ja Ikea. Kirjasto on avoin myös yleisölle, mutta sijaintinsa ansiosta sinne ei vahingossa löydä.

Vierailusta saatiin hyviä ideoita Kiertoliike-projektin materiaalikirjastoon mm. liiketoimintamallin ja näytteiden vaihtelevan esillepanon osalta. Monimuotoisia näytteitä oli pakko hypistellä. Toisaalta sähköinen tietokanta nähtiin välttämättömäksi Lahdessa käyttäjien tarpeiden kannalta. Tietokannan päivityksen kannalta materiaalien saatavuus kannattaa kuitenkin linkittää suoraan niitä tarjoaviin yrityksiin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s